Omdat mijn blog minder lang bestaat dan ik mijn Kever heb, is het moeilijk om enige chronologie aan te houden in de beschrijving van mijn ervaringen als een deel van deze ervaringen uit mijn geheugen getapt moet worden en een deel actuele gedachtenspinsels betreft. Ik ben voornemens om te schrijven vanuit spontane ingevingen.

In juni 2003 zijn we, mijn vriendin Rian en ik, aan het speuren naar een Kever. Op internet, want dat medium had ons op dat moment in de greep. Heel erg verdiept hadden we ons nog niet in de Kever, behalve dat we het een leuk model vonden en dat het bouwjaar 1968 moest zijn, mijn geboortejaar. Wel hadden we gehoord dat Kevers keiharde probleemloze auto's zijn en dus ideale klassiekers zijn voor technische nitwits als wij. Al zoekende binnen een budget van 3.500 euro kwamen we weinig Kevers tegen die ons voldoende vertrouwen gaven om tot aanschaf over te gaan.
Daarom besloten we de zoekopties te verruimen door het budget duizend euro op te schroeven en het bouwjaar op te rekken van 1968 naar de periode tussen 1965 en 1975. Dat bood al meer perspectieven. Het aanbod werd al snel overweldigend en aangezien meer keuze bij mij leidt tot hebzucht en blindheid moesten we het aanbod weer indikken. Ik had er nooit zo bij stilgestaan, maar uit het aanbod bleek dat de Kevers van vóór 1968 een in mijn ogen veel leuker smoeltje hadden dan de jongere exemplaren. Dus wilden we een Kever met het leukere smoeltje, ofwel met liggende koplampjes. Dat hield in dat ik niet kon vasthouden aan mijn eerste zoekoptie: een Kever uit mijn geboortejaar. Het budget werd op verzoek van mijn vriendin teruggebracht naar 4.000 euro.
Na enkele weken speuren, waarbij we ook meerdere Kevers in het echt hadden bekeken, kwamen we "onze" Kever tegen. Een parelwitte 1300 uit 1965, afkomstig uit Zweden, met exportbumpers. De advertentie gaf een prijs aan van 2.500 euro. Dat leek enigszins onwaarschijnlijk laag. We moesten ervoor naar Wolvega, maar dat hadden we er wel voor over. Nederland is binnen een dag te doorkruisen, dus een kwart van Nederland moet binnen een paar uur te doen zijn.
Bij het bedrijf van Gerard Kramer Klassiekers aangekomen zagen we "haar" al snel staan. Een voertuig met zulke wulpse vormen moet vrouwelijk zijn. Er stonden nog twee andere Kevers die binnen ons budget vielen en die er op de foto fatsoenlijk uitzagen, waarvan er één in eerste instantie eveneens onze bijzondere belangstelling had. De twee andere Kevers oogden netjes maar nadat we onze Herbie hadden gezien viel de belangstelling voor de andere twee snel weg. Ze staken schril af bij ons juweeltje. We waren eigenlijk meteen verkocht. De verliefdheid was er op slag en de roze bril werd strak op de neus gezet, om er de eerstkomende weken niet meer vanaf te komen. Deze auto moest het worden, de COS 931 volgens de witte zweedse kentekenplaat.

De hemelbekleding was smoezelig en lokaal met enkele opzetstukken gerepareerd, er zat een vreemde beschadiging in de linker A-stijl, in het rechter binnenscherm zat een vage knik, op de hoeken van de bumpers bladderde het chroom af, de bekleding van de bestuurdersstoel scheurde op de naad, de uitsparingen voor de bumpersteunen in de achterspatborden waren iets opgerekt, er schemerde iets van roest bij de kachelkanalen en er zaten nog geen remmen op. Maar voor ons was ze perfect. En we kozen voor perfectie.
De internetprijs van 2.500 euro bleek een zo meeneemprijs te zijn. Een lokkertje dus. Met rijklaarmaken en APK zou de prijs 3.750 euro zijn. Dat scheelde een flinke slok op een borrel. Je komt voor iets van 2.500 euro en blijkt 3.750 euro te moeten betalen. Hmmm. De deal was toch snel gemaakt voor 3.500 euro. Herbie zou helemaal tiptop gemaakt worden met een nieuwe accu, nieuwe remmen, nieuwe afdichtrubbers bij de kofferbak (die zit aan de voorkant want achterin zit de motor), tectyllaag aan de onderzijde, opfrisbeurt voor de koplampen, een halve tank benzine (een hele kon er niet meer af na onze onderhandelingen) en verder alles wat bij de APK naar voren zou komen. De auto zou eerst gekeurd worden door de RDW dus aan de keuringen kon het niet liggen. De auto was helemaal origineel met een vrolijk ogend interieur. Er zat aan de buitenzijde geen spatje roest, op drie kleine plekjes na die je bij vrijwel alle kevers tegenkomt. Ook die zouden worden bijgewerkt. Vanaf half augustus 2003 zou ze de onze zijn en rondrijden met blauwe platen met witte letters, speciaal voor klassieke auto’s.
Sommige mensen vroegen ons wat we met de Kever gaan doen, waarom we zo’n auto kopen, wat het nut er van is en of het wel verstandig is en financieel verantwoord. Daar kan ik het volgende op antwoorden: Waarom koopt iemand een racefiets als hij al een toerfiets heeft, waarom koopt iemand sportschoenen als hij al sandalen heeft, waarom koopt iemand een telescoop als hij al een verrekijker heeft? Voor de lol natuurlijk! Waarom zou ik mijzelf bepaalde geneugten ontzeggen als ik de middelen heb om ze aan te schaffen? Ik liep er al jaren over te mijmeren, dus het was de hoogste tijd om de droom te verwezenlijken..
Check eens:
http://www1.tip.nl/~t053978/vwkopen.htmlWordt vervolgd........